Все буде Україна!

Методи лікування врослого нігтя

Автор anya 12.01.2023 0 комментарів

Проблемою вростання нігтя займається подолог. Це фахівець, завданням якого є вивчення клінічної ситуації та причин, які сприяли розвитку захворювання. Саме він зможе запропонувати найефективніші методи лікування оніхокриптозу. У його компетенції застосування методик корекції врослого нігтя пластинами та скобами для підняття краю нігтя та зміни напрямку зростання куточків.

Залежно від ступеня вростання нігтя розрізняють 3 стадії захворювання:

  1. Почервоніння та невеликий набряк навколонігтьової області пальця. Біль лише під час ходьби.
  2. Посилений ріст навколонігтьового валика у місці вростання нігтя. Набряк збільшується. Біль присутній постійно.
  3. Поява гнійних виділень. Навколонігтьовий валик розпух і почервонів. Наявність інфекції ускладнює та подовжує процес лікування.

 

 

Ортопедичне лікування

На сьогоднішній день існують способи нехірургічного лікування оніхокриптозу. Це тампонування, правильно підібране взуття або ортопедичні устілки, корекція врослого нігтя скобами або пластинами.

1. Тампонування бічних валиків

При цьому спеціальний матеріал підкладають між нігтьової пластиною та нігтьовим ложем, піднімаючи край нігтя, що врізається, і запобігаючи його тиску на запалену шкіру. Метод застосовується при скрученості нігтя, при профілактиці та на початкових стадіях захворювання.

2. Корекція врослого нігтя скобами та пластинами

Вирівняти проблемний ніготь та зняти запалення допоможуть спеціальні скоби та пластини. За принципом брекетів для зубів вони з часом «примушують» нігтьову пластину рости рівно й правильно, змінюють напрямок зростання нігтьових куточків.

В обох випадках на правильне зростання нігтя потрібен тривалий час (від 3 до 12 місяців).

2.1. Корекція BS-пластиною

Часто BS-пластини ставлять тим, хто боїться встановлювати дротяні скоби. Також їх установка є початковим етапом лікування перед встановленням дротяних скоб або закріпленням лікувального ефекту після виправлення форми нігтя за допомогою дротяних скоб.

Така пластина складається з пружного пластику та клеїться на спеціальний клей на врослий ніготь поперек, піднімає краї нігтя над бічним валиком. Закріплена на нігті пластина шліфується та покривається безбарвним лікувальним лаком.

Виправлення врослого нігтя за допомогою пластини відбувається поступово і займає до 6 місяців. BS-пластину необхідно щомісяця замінювати. На нігті вона практично непомітна.

2.2. Корекція спеціальними скобами

Установка скоб – процедура складніша порівняно з установкою (приклеюванням) пластин і потребує певної кваліфікації подолога. Також металеві скоби менш привабливі та досить помітні на нігті.

Скоби індивідуально встановлюються для кожного пацієнта. Це тонкий дріт, який чіпляється за край викривленої нігтьової пластини та піднімає її, тим самим не даючи вростати у шкіру.

Встановлюється вона безболісно. Полегшення внаслідок встановлення скоби настає досить швидко: знижується тиск врослого нігтя на м'які тканини, зникає дискомфорт та біль.

Жодних обмежень при її носінні немає, тільки необхідна регулярна корекція.

2.2.1. Скоба з титанової нитки

Цей інноваційний метод чудово себе зарекомендував. Титанова нитка (з титано-нікелевого сплаву) встановлюється на ніготь у формі скоби, їй надають правильної форми, яку вона "запам'ятовує" та постійно до неї повертається. Що є суттю лікування.

Титанова нитка міцна та гіпоалергенна, добре виправляє лінію росту нігтя.

2.2.2. Скоба ORA

Скоба ORA – це скоба нового покоління, яка складається з двох половинок, що дозволяє за необхідності регулювати рівень натягу. Така скоба добре коригує скручені та врослі нігті навіть при синдромі діабетичної стопи та при 2-сторонньому вростанні.

Корекція врослого нігтя скобою ORA дає хороші результати навіть при багаторічних та серйозних деформаціях нігтя.

 

Лікування за допомогою лазера

Видалити (повністю або частково) врослий ніготь можна лазером. Промінь лазера короткими імпульсами впливає на нігтьову пластину. Кров при такій операції відсутня, оскільки лазером припікаються всі поверхневі кровоносні судини.

Після лазерної процедури ризик повторного появи врослого нігтя сильно знижується.

 

Хірургічне лікування

Хірургічне втручання необхідне при запущеній хворобі та сильному вростанні нігтя, коли без допомоги хірурга вже не обійтися. Видаляється частина нігтьової пластини або ніготь повністю. При такому лікуванні без знеболювального та регулярних перев'язок не обійтися.

Хірургічну резекцію (посічення) врослого нігтя роблять часткову або повну. Але результати таких втручань невтішні. У 98 % випадків спостерігається рецидив вростання нігтя з додатковими ускладненнями.

 

Лікування в домашніх умовах

Всі перераховані вище методи лікування дієві, але краще не запускати захворювання. Якщо реагувати на перші ознаки захворювання, то можна за допомогою простих засобів і прийомів полегшити або навіть повністю позбавитися проблеми нігтя, що вростає.

На початкових стадіях вростання нігтя добре допомагають ванни з антисептичними препаратами. У гарячій воді нігтьові пластини, як і ступні, стають м'якими, після чого можна легко зрізати гострий край або підкласти валик вати під скручений ніготь.

Ванни можна робити з сіллю, яблучним оцтом, ромашкою, перманганатом калію або з Фурациліном. Тривалість таких ванн - мінімум 20 хвилин.

Також дієвими на початкових стадіях є антибактеріальні та загоювальні мазі, такі як:

  • Іхтиолова мазь. Наноситься на ніч на уражену ділянку. Перед застосуванням варто переконатися у відсутності алергічної реакції на препарат.
  • Мазь Вишневського. Чудодійна мазь із сильним специфічним запахом. Дієва та дешева. Знімає запалення та біль, допомагає позбутися нагноєння в осередку запалення.
  • Уродерм. Діюча речовина карбамід розм'якшує шкіру та нігтьову пластину. Мазь наносять під ніготь. При необхідності можна легко позбутися деформованого нігтя.
  • Левоміколь.

 

Щоб надійно утримати мазь у належному місці, рекомендується використовувати спеціальні силіконові ковпачки на пальці стопи.

Вони є як великі (на великий палець стопи), так і меншим розміром (на маленькі пальці стопи). Такі ковпачки-напальчники дозволяють мазям максимально впливати на місце зараження, при цьому допомагають уникнути тертя об взуття. Вони вбережуть хворий палець від зовнішніх ушкоджень.

Про причини виникнення врослого нігтя та рекомендації як уникнути захворювання можна прочитати у попередній статті.